Кой не знае, че ако падне от височина три или четири лакътя, конят би си счупил кокалите, но ако куче полети от същата височина или котка скочи от покрив десет лакътя над земята, то и двете биха се отървали невредими? Щурецът може да се спусне от върха на кула, а мравката да падне дори от луната, без да понесат тежки повреди. Нима децата не падат от височини, които биха стрували на възрастен я счупен крак, я фрактура на черепа? И точно както малките животни са пропорционално по-здрави и яки от по-едрите, дребните растения също така са по-устойчиви от големите. И двамата несъмнено знаете, че дъбът, извисил ствол на двеста лакътя, не би могъл да носи собствените си клони, ако те бяха разположени като на дърво с нормален ръст. Природата не може да сътвори кон двадесет пъти по-голям от обикновен кон, нито гигант десет пъти по-висок от човека, освен по някакво чудо и то изцяло променяйки пропорциите на крайниците и най-вече на костите, които ще са с увеличен размер. По същия начин, на днешно време хората вярват, че малките и големите изкуствени машини са осъществими на едни и същи принципи и са еднакво трайни, а това е очевидно грешно.

Бележка на Михаил Громов върху този откъс:

Науката на алометрията, на чието раждане присъствате, четейки тези редове, все още ни затруднява с някои от резултатите си. Например, защо скоростта на метаболизма R на същество с маса M следва закона за трите четвърти на Клайбер, R – M3/4?

Галилей с удоволствие би размишлявал над този проблем.

 

(Откъсът и бележката са публикувани във „Въведение в тайнствата“ на Михаил Громов, Fondation Cartier pour l’art contemporain / Actes Sud, 2012)