Виж първа част в предишния брой на „Пеат некогаш“.

Превод от английски Олга Николова. Рисунката е на Годие Бжеска.

 

.…. .…. .…. .…. .

Едно качество обединява всички велики и трайни писатели: няма НУЖДА от училища и университети, за да ги поддържаш живи. Изхвърли ги от учебната програма, зарови ги в мазетата на библиотеките, и пак от време на време някой случаен читател, неподкупен, неспонсориран от никого, ще ги извади на бял свят, ще ги отупа от прахта, без да иска нищо в замяна.

Вергилий представлява официалната литература през Средновековието, но “всички” продължават да четат Овидий. Данте отдава всички почести и благодарности на Вергилий (като е оценил най-доброто в него), но влиянието на Овидий върху стила на Данте, пряко и косвено,  е по-голямо от това на Вергилий.

Вергилий донякъде бива възроден през 1514г., вероятно защото Гавин Дъглас познава морето по-добре от него. [Дъглас превежда „Енеида” тогава.]

Почитателят на Вергилий, който иска да заведе дело за клевета срещу мене, го съветвам първо да отдели онази част от “Енеида”, в която Вергилий наистина влага някакъв интерес (” фолклорния” елемент в поемата), от другите части, които е написал, само за да се придържа към епичния жанр.

Обещах ви учебник, а ето че се размотавам, сякаш сме излезли на разходка да изучаваме дървесните видове, вместо да ги гледаме на рисунки в класната стая. Винете хората, които се оплакват, че предлагам списъци, без да разяснявам защо съм избрал този или онзи автор.

НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ защо съм ги избрал, нито защо си е струвало да ги избирам, нито защо бихте одобрили или порицали някой мой избор, ако не прочетете самите ПРОИЗВЕДЕНИЯ, самите оригинали.

И колкото по-бързо прочетете самите произведения, толкова по-малко нужда ще има да слушате мен или който и да е надут критик.

 

Пълният текст на „Основи на четенето“ можете да прочетете в сборника с избрани есета на Езра Паунд „Само чувството пребъдва“. Можете да закупите книгата тук. Всяка Ваша покупка подрепя нашата работа и ни позволява да продължаваме да създаваме книги.